Cursus in de kunst van het oude Griekenland: de geboorte van klassieke smaak

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Deze online cursus wil een reis bieden naar de fascinerende ontwikkelingen in de Griekse kunst vanaf ca. 1200 tot ca. 30 v.Chr. De deelnemer krijgt een unieke kans om het begin van de in Griekenland ontwikkelde kunst en zijn evolutie te leren.

De cursus leerreis begint met de decoratie van graven, tot het eerste sieradenontwerp. Zelfs als je nieuw bent in dit alles, zal het zeker een goed begin zijn om zulke eigenaardige kunstvormen te ontdekken en zelfs nog meer, een fijne eerste kennismaking met de Griekse cultuur te krijgen, waardoor je om meer zult vragen.

Griekse kunst is onmiddellijk wereldwijd herkenbaar, hoewel de meeste niet-specialisten het moeilijk vinden om de ontwikkeling ervan te begrijpen of zelfs enkele van de meest typische voorbeelden ervan noemen. Kijken naar Griekse kunst in musea, geïllustreerde boeken of tv-documentaires kunnen leuk zijn, maar het kan de toeschouwer soms niet wijzer maken over zijn geheimen. Waarom hebben de Grieken het naturalisme uitgevonden? Waarom hebben ze hun potten beschilderd? Hebben ze echt op het naakt geoefend of zelfs gevochten? Kortom, wat is "Grieks" over Griekse kunst? Het programma pakt deze en nog veel meer vragen aan door rijk geïllustreerde lezingen en zorgvuldig geplande opdrachten.

Deze cursus is de perfecte introductie tot een buitengewoon cultureel fenomeen, catering voor de niet-specialist, de kunstliefhebber, de beginner in de studie van de klassieke wereld, de archeoloog die velen van ons binnenin verbergen.

Na het succesvol afronden van de lessen, ontvangt de deelnemer een trainingsbewijs terwijl hij een geweldige eenmalige ervaring opdoet. Al het bovenstaande zal verder en in detail worden geanalyseerd in dit online cursusgedeelte van de categorie Kunst en cultuur.

Deelnemer Profiel

Dit programma is bedoeld voor liefhebbers van kunst en archeologie, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Griekenland of de klassieke wereld in het algemeen.

Programma Doelstellingen

De beroemde stadstaten van het oude Griekenland zijn al vele eeuwen verdwenen; hun geheugen wordt echter levend gehouden door de kunst die ze achterlieten. Stenen tempels, stadions en theaters, marmeren beelden of gegoten in brons, vazen ​​van klei en gouden sieraden, fresco's en mozaïeken, blijven zozeer onderdeel van ons wereldwijde culturele erfgoed dat de oude Grieken vandaag bekend lijken voor iedereen die zelfs maar in de buurt is van de huidige esthetiek - van 'hoge' kunst tot popcultuur.

  • Maar wat is Griekse 'kunst'?
  • Wat waren de grondbeginselen?
  • Wat waren de stadia van zijn evolutie door de tijd heen?
  • Wie waren de grootste Griekse kunstenaars, wanneer leefden ze en hoe beïnvloedde hun werk de volgende generaties?
  • Welke creaties van de oude Griekse kunst worden tegenwoordig beschouwd als meesterwerken met onvergelijkbare verdiensten?
  • Welke archeologische ontdekkingen hebben ons geholpen het klassieke Griekenland in essentie te begrijpen?

De kunsten van het oude Griekenland: de geboorte van klassieke smaak is een programma dat is ontworpen om deze vragen te beantwoorden. Na het historische traject van de Griekse kunst vanaf ca. 1200 vGT, wanneer de Myceense wereld tot een definitieve ineenstorting wordt gebracht, tot ca. 30 vGT, wanneer de laatste van de Hellenistische koninkrijken bezwijkt voor de druk van Rome, zullen we de vormen, soorten, werken en scheppers bestuderen die de Griekse kunst vandaag een internationale merknaam maakten.

Programma Beschrijving

Na een inleidende module zijn modules 2-3 van belang voor de Griekse kunst in respectievelijk Vroeg, Klassiek en Hellenistisch Griekenland.

Het programma bestaat uit 12 lessen in totaal, elk gericht op een bepaald aspect van de Griekse kunst. Elk genoemd naar een Griekse technische term, deze 12 lessen bespreken de historische en esthetische ontwikkelingen die de klassieke kunst vormden, evenals de rollen die het vervulde binnen de oude maatschappij en cultuur.

Laatst bijgewerkt op December 2017

Over de school

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, ... Lees meer

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, provides distance education programmes that link theoretical and academic knowledge to the practical and applied skills required in their respective professional fields. Lees Minder