Cursus in Griekse filosofie: de kunst van het leven

Algemeen

Beschrijving van opleiding

De kunst van het leven

"Greek Philosophy: the art of living" is niet zomaar een cursus over de oude Griekse filosofie.

Behalve dat het de filosofie van de oude Grieken presenteert, brengt het het verleden naar het heden, door de leringen van de filosofen aan te passen aan de problemen waarmee men vandaag te maken kan krijgen, om een ​​nieuw perspectief te bieden en dus een andere manier om ermee om te gaan.

De Griekse filosofie kwam voort uit het observeren van het leven om mensen te helpen beter te leven.

Het biedt ons de intellectuele uitrusting om met succes met meerdere situaties in ons dagelijks leven om te gaan. De leringen zijn zelfs vandaag van toepassing en worden op grote schaal gebruikt.

Bijvoorbeeld, de filosofieën van Aristoteles en Plato worden geanalyseerd in Business Ethics, om managers te leren hoe ze hun organisaties beter kunnen leiden.

Zelfs Steve Jobs, de oprichter van Apple, gebruikte aristoteles's overtuigingskrachten (ethos, pathos, logos) van conferenties naar tv-interviews.

Deze online cursus die deel uitmaakt van de kunst- en cultuurcategorie, zal u niet alleen laten kennismaken met de gedachten van Heraclitus, Democritus, Socrates en andere filosofen.

Het geeft je alternatieven voor een goed leven in een wereld van oogverblindende verandering.

Deelnemer Profiel

Het programma is bedoeld voor iedereen die niet alleen wil leren wat de oude Griekse filosofen hebben geleerd, maar ook om te filosoferen over het moderne leven door de oude Griekse filosofie.

Programma Doelstellingen

Het programma "Griekse filosofie: de kunst van het leven" overschrijdt de draagwijdte van een normale cursus over de oude Griekse filosofie. Het doel is niet alleen om deelnemers in contact te brengen met het oude Griekse filosofische intellect - de bron van de westerse beschaving - vanaf het begin van het filosofisch denken tot de komst van het christendom; het is ook bedoeld om de oude Griekse filosofie te verbinden met het moderne leven, maar ook om de manieren te benadrukken waarop de Griekse filosofie ons dagelijks leven kan verbeteren.

Programma Beschrijving

Les 1 Waarom filosofie? Waarom de oude Griekse filosofie?

Wat is de rol van filosofie in ons leven, en het belang van de oude Griekse filosofie in het bijzonder?

Les 2 Van mythe naar rede

De overgang van mythologisch naar rationeel denken en de geboorte van filosofie in het oude Griekenland.

Les 3 De eerste filosofen

I. Thales
II. Anaximander
III. Anaximenes

De eerste filosofen, levend in een wereld op de drempel van de rede, gaven de eerste rationele antwoorden voor de schepping van de Kosmos (wereld) en de opkomst van de mens.

Les 4 Pythagoras

Pythagoras was een uitstekend figuur uit de oude Griekse wereld en vormde een filosofie met sterke religieuze elementen en creëerde een filosofische gemeenschap die leefde volgens zijn eigen regels.

Les 5 Heraclitus

De "obscure" aristocraat-filosoof, die zelfs de Ouden moeilijk konden begrijpen. Heraclitus is de filosoof die oorlog en vuur prees, en zelfs vandaag wordt hoog aanzien gehouden.

Les 6 De Eleatics

I. Xenophanes
II. Parmenides
III. Zeno - Melissus

Hun gemeenschappelijke oorsprong, evenals de overeenkomsten in hun filosofisch denken, verdoezelen niet de verschillen in hun denken, de uniciteit van hun filosofie en de paradoxen die worden gebruikt om hun filosofische posities te verdedigen.

Les 7 De andere presocraten

I. Empedocles
II. Anaxagoras
III. Leucippus - Democritus

De laatste pre-socratische filosofen zijn even belangrijk, omdat ze verschillende interpretaties van de wereld bieden, waarvan sommige zijn aangepast in de moderne tijd.

Les 8 Socrates - sofisten

Socrates is de figuur die de loop van het filosofisch denken heeft veranderd. Zijn tegenstanders, de Sofisten, concentreerden zich op lesgeven en begonnen aan een dynamisch en productief filosofisch debat over belangrijke kwesties.

Les 9 Plato

Leerling van Socrates, en een van de meest prominente filosofen aller tijden; zijn invloed is zelfs vandaag intens.

Les 10 Aristoteles

De meest vooraanstaande van Plato's leerlingen, die ons leerde logisch na te denken en wetenschappelijk onderzoek te doen.

Laatst bijgewerkt op December 2017

Over de school

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, ... Lees meer

The Supplementary Distance Education Programme (E-Learning) of The Center of Continuing Education and Lifelong Learning of the National and Kapodistrian University of Athens, in operation since 2001, provides distance education programmes that link theoretical and academic knowledge to the practical and applied skills required in their respective professional fields. Lees Minder