Keystone logo
Spanje

Studie online in Spanje 2024

Verander valuta

Basis maandelijkse kosten van levensonderhoud

 • Huur in een gedeelde flat

  416
 • Aandeel nutsvoorzieningen

  42
 • Internet abonnement

  33
 • Lokaal vervoer

  34

Voorbeeld levensstijl kosten

 • Fastfood-combinatie

  8
 • bioscoopkaartje

  8
 • Pint lokaal bier

  3

Visumvereisten

Voor studenten buiten de EU/EER of Zwitserland die willen deelnemen aan een studentenuitwisseling, onderzoek of opleiding willen doen of langer dan drie maanden als onbetaalde stagiair of vrijwilliger in Spanje willen werken.

Welk type visum heeft u nodig?

Visa naam

Studentenvisum (type D)

Prijs en valuta

EUR 160

De prijzen voor een studentenvisum naar Spanje liggen rond de EUR 160. De kosten voor het aanvragen van een visum kunnen op elk moment worden gewijzigd.

Wie kan het visum aanvragen?

Burgers uit de EU/EER of Zwitserland hebben geen studentenvisum nodig, ongeacht de duur van hun verblijf in Spanje. EU/EER/Zwitserse studenten hebben geen visum nodig om in Spanje te wonen, maar moeten zich wel inschrijven bij de lokale autoriteiten en een verblijfsvergunning krijgen.

Burgers van alle andere landen hebben een studentenvisum nodig als ze van plan zijn langer dan 90 dagen in Spanje te blijven en te studeren. Dit visum wordt verleend aan die studenten die al zijn geaccepteerd voor toelating door een erkende onderwijsinstelling in Spanje.

Waar kunt u de aanvraag doen?

Spaans consulaat of ambassade

Een studievisum vraagt u aan bij het Spaanse consulaat of de Spaanse ambassade in uw eigen land.

Website:http://www.exteriores.gob.es/Portal/en/ServiciosAlCiudadano/Paginas/EmbajadasConsulados.aspx

Hoe de aanvraag doen?

Voordat je een studievisum kunt aanvragen, moet je een cursus of programma vinden bij een officieel erkende instelling in Spanje. U moet dan een officiële bevestiging van de organisatie krijgen waarin staat dat u bent geaccepteerd voor de cursus of het programma, in de vorm van een certificaat of acceptatiebrief. Zodra je dit hebt, kun je contact opnemen met de Spaanse ambassade of het consulaat in je eigen land en een studentenvisum aanvragen.

Wat precies vereist is, kan van consulaat tot consulaat verschillen, maar over het algemeen moet u uw paspoort laten zien, evenals het volgende:

 • details van de studie, training of onderzoek die je in Spanje gaat doen, inclusief de uren studie per week (minstens 20);
 • bewijs dat u een ziektekostenverzekering heeft;
 • een medische verklaring waarin wordt bevestigd dat u geen ziekten heeft waarvoor u in quarantaine moet worden geplaatst;
 • bewijs dat u over voldoende financiële middelen beschikt om u tijdens uw verblijf in Spanje te onderhouden (bijv. beursgegevens, een Spaanse bank die over voldoende financiële middelen beschikt, of een brief van ouders/voogden die de volledige financiële verantwoordelijkheid op zich nemen);
 • informatie over waar je gaat wonen;
 • een uittreksel uit het strafregister dat in de afgelopen vijf jaar is afgegeven door de relevante autoriteiten in uw eigen land.

Als je langer dan zes maanden in Spanje verblijft om te studeren, moet je binnen 30 dagen na binnenkomst in Spanje een verblijfsvergunning voor studenten aanvragen. U vraagt het aan bij uw lokale Vreemdelingendienst (Oficina de Extranjeros) of een politiebureau. De kaart is een jaar geldig en je kunt hem elk jaar voor vijf jaar verlengen zolang je doorgaat met je studie.

Wanneer moet je solliciteren?

U moet uw visum twee tot drie maanden voordat u van plan bent naar Spanje te reizen aanvragen om tijd te hebben om uw aanvraag te verwerken.

Over het algemeen wordt een studentenvisum in Spanje verleend voor de gehele duur van de studie. Je kunt je studentenvisum verlengen om je studie verder uit te breiden of een nieuwe opleiding in Spanje te volgen. Probeer uw studentenvisumaanvraag niet meer dan vier maanden van tevoren of minder dan 7 weken voor de vertrekdatum in te dienen, anders wordt de aanvraag niet geaccepteerd.

Als je langer dan zes maanden in Spanje studeert, moet je een verblijfsvergunning voor studenten aanvragen die een jaar geldig is. De verblijfsvergunning voor studenten moet elk jaar worden verlengd.

Verwerkingstijd

Werkmogelijkheden

De Spaanse verblijfsvergunning geeft je het recht om in deeltijd of in een tijdelijke baan te werken, zolang je het geld dat je verdient niet gebruikt om jezelf te onderhouden terwijl je in Spanje bent. Tijdens je studie mag je maximaal 20 uur per week werken, zolang het je studie niet belemmert. Het bedrijf dat u in dienst heeft, moet een werkvergunning voor u krijgen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Je arbeidsovereenkomst mag niet langer duren dan het studievisum.

Als je stage loopt in het kader van je studie waarvoor je verblijfsvergunning is verleend, heb je geen tewerkstellingsvergunning nodig.

Uren per week

20

Waarom heb je dit type visum nodig?

Hier zijn enkele redenen waarom een studentenvisum voor Spanje kan worden geweigerd:

 • Eerdere of huidige criminele acties
 • Onvoldoende uitleg over het doel en de omstandigheden van het geplande verblijf
 • Onvoldoende middelen van bestaan
 • Ongeldige reisverzekering
 • Het ontbreken van een bewijs van accommodatie
 • Ongunstige Schengenvisumsituatie - Het niet eerder respecteren van de Schengenvisumbeperkingen (dwz te lang in het Schengengebied blijven, het voorgestelde reisschema niet volgen - door over te slaan om voornamelijk in het belangrijkste land van bestemming in het Schengengebied te blijven, enzovoort).